‘Als architect moet je alles kunnen!’

Na vijfendertig jaar zit het er dan toch écht op: Cees Bongers stopt definitief met werken bij het architectenbureau dat hij ooit begon. In dit ‘afscheidsinterview’ vertelt Cees over het ontstaan, de hoogtepunten én zijn vertrouwen in de toekomst van Bongers Architecten BNA.

“Het begon te kriebelen: ik wilde zelf mooie ontwerpen maken”, is het eenvoudige antwoord van Cees op de vraag naar het ontstaan van Bongers Architecten.

Brede basis

Hij had al een gevarieerde achtergrond in de bouwsector. “Tijdens mijn studie architectuur heb ik altijd veel gewerkt, waardoor ik een brede kennis heb kunnen opbouwen. Bij bedrijven zoals ABB in Sliedrecht heb ik veel geleerd in zowel woning- als utiliteitsbouw. Ook mijn werk in de luxe woningbouw bij architectenbureau Vroon in Krimpen aan de IJssel en bij Landers Architecten in Rotterdam, met name in de utiliteitsbouw en tenslotte als gemeentearchitect, hebben bijgedragen aan mijn brede basis.”

Ambacht

Die basis bleek zo breed, dat Cees mogelijkheden zag voor zichzelf te beginnen. “Op 1 maart 1988 ben ik gestart met ‘Architectenbureau Bongers’. Eerst vanuit huis aan de Schoolstraat, later vanuit het pand aan de Kerkstraat en uiteindelijk naar de Dorpsstraat. Je moet bedenken dat in die tijd computers nog nauwelijks een rol speelden. 3D-visualisaties bestonden uit perspectieven en visualisatie met behulp van maquettes. Het vak was nog echt ambachtelijk!”

Netwerk

Cees benadrukt: “Eén van de voordelen van mijn brede achtergrond is een uitgebreid netwerk! Daardoor heb ik eigenlijk nooit om werk verlegen gezeten en hoefde ik niet actief acquisitie te plegen. Toen ik nog bij de gemeente werkte kreeg ik veel verzoeken van particulieren die een huis wilden laten bouwen op basis van een zelfgemaakte schets. Daar zag ik mogelijkheden om mijn eigen bureau op te richten. In die tijd kreeg ik ook veel verzoeken van verbouwingen en al snel kwamen er ook grotere opdrachten, van zowel zakelijke als particuliere opdrachtgevers.”

Hoogtepunten

Gevraagd naar de hoogtepunten in de geschiedenis van Bongers Architecten, benadrukt Cees de grote diversiteit van projecten. Hij noemt onder andere de bedrijfspanden in Barendrecht, Rotterdam en Alblasserdam, een manege, de seriematige woningbouw in Papendrecht en het seniorencomplex in Nieuw-Lekkerland. Het ontwerpen en organiseren van het medisch centrum in Brielle, dat verschillende disciplines herbergt, was een prachtige ervaring. Verder noemt hij ook de TIME-OUT recreatiewoningen en het ontwikkelen van een eigen stijl op het gebied van ‘luxe’ particuliere woningen.

Eigen stijl

“Bongers Architecten heeft vóór de crisis in 2008 heel veel bedrijfspanden ontworpen. Het is begrijpelijk dat Sander en het team zich opnieuw richten op de zakelijke markt, aangezien Bongers Architecten daar veel ervaring in heeft! In de tussenliggende tijd lag de focus meer op het ontwerpen van particuliere woningen. Ook hebben we onze eigen 'Bongers'-stijl verder ontwikkeld, van ‘boerderettes’ naar een landelijk moderne stijl. We maken gebruik van natuurlijke materialen, mooie combinaties van eikenhouten spanten, riet, stucwerk en hout. Grote overstekken en mooi gedetailleerde goten zijn typerend voor een ‘Bongers’.”

Vertrouwen in de toekomst

Cees heeft veel vertrouwen in de toekomst van Bongers Architecten, gezien de werkwijze van Sander en het team. Cees hecht altijd veel belang aan duurzaamheid en heeft de ontwikkelingen op het gebied van Biobased en Circulair bouwen nauwlettend gevolgd en overgedragen aan het team. De voorkeur voor natuurlijke materialen, duurzaam en milieubewustzijn zit duidelijk in het DNA van het bedrijf. Cees beschouwt het als de plicht van een architect goed na te denken over de toekomst en de inzet van duurzame producten en bouwmethoden. “Voor een ‘leefbare’ toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen!”

Feest!

Duurzaamheid en het opschalen van biobased bouwen zijn daarom onderwerpen waar Cees zich na 1 juli nog meer op gaat richten. Hij zet zich onder andere in voor zijn andere bedrijven, Levande en Greentogether. Dat laatste is een platform van samenwerkende architecten dat tot doel heeft de impact van biobased en circulair bouwen op nationaal niveau te vergroten. Maar voordat hij zich volledig op deze nieuwe uitdaging stort is er een afscheidsreceptie in dorpshuis De Beemd in Oud-Alblas. Daar kijkt hij erg naar uit!

(Foto en tekst: Bongers Architecten BNA. Dit persbericht is in diverse media gepubliceerd)

Terug naar laatste nieuws