Kameleonwoning

De Kameleonwoning naar een ontwerp van Greentogether Architecten bna heeft verschillende varianten voor kleine en grotere gezinnen, ouderen, starters en alleenstaanden. Bijzonder is dat de woningen  eenvoudig om te bouwen zijn om beter te voldoen aan de woningbehoefte van de toekomst. Vandaar de naam ‘Kameleonwoning’.

Over een heel jaar kan de woning zelf in energie voorzien. Een zogenoemde nul-op-de-meter-woning. De woningen zijn van onderhoudsarme, biobased materialen. Er zijn verschillende mogelijkheden voor de gevelafwerking. Zo kan de verschijningsvorm worden aangepast aan de situatie. Bijzondere kopwoningen of een kap met dakpannen behoren tot de mogelijkheden. De verschillende typen woningen zijn in één rij te combineren, wat zorgt voor wijkdifferentiatie.

Kameleon A

Type Kameleon A heeft op de begane grond één grote leefruimte met zithoek, keuken en eetruimte aan het raam. Door optimale kierdichting is het comfort gewaarborgd en tocht behoort tot het verleden. Daardoor zijn tochtportaal en gang niet meer nodig en kan de leefruimte zo groot mogelijk zijn. Boven zijn er drie ruime slaapkamers en een badkamer.

Kameleon B

Type Kameleon B bestaat uit twee eenpersoonswoningen. Een benedenwoning, die ook geschikt is voor een oudere of gehandicapte bewoner, en een bovenwoning. Zij hebben een gemeenschappelijke én een eigen voordeur, en voldoen aan alle voorwaarden uit het bouwbesluit van een zelfstandig appartement. Bijzonder is dat met het weghalen en bijplaatsen van enkele wanden de Kameleon ook weer als ‘gezinswoning’ kan functioneren. De woning kan net zoals de kameleon gemakkelijk van gedaante wisselen. Zo kunnen corporaties continu aansluiten op de veranderende vraag van woningzoekenden. Andersom is een gezinswoning ook eenvoudig te splitsen in twee woningen.

Gezond klimaat en modern comfort

In de Kameleonwoningen komen gezond klimaat en modern comfort prachtig samen. Waar de kameloeon donkerder kleurt om op een slimme manier meer warmte op te nemen, doet de Kameleonwoning dit via een warmtepomp. Warmteterugwinning op de ventilatieunit zorgt ervoor dat er nauwelijks warmte verloren gaat, terwijl er uitstekend geventileerd wordt. De woning is gemaakt van natuurlijke materialen zonder giftige stoffen.

Damp-open bouw

En zoals de luchtvochtigheid van invloed is op de huidskleur van de kameleon, is deze ook van invloed op de gezondheid van de mens. De Kameleonwoning is damp-open gebouwd, waardoor een goede vochtbalans in de woning ontstaat. Zeer zorgvuldige kierdichting voorkomt tocht in de woning. Kortom, er is optimaal comfort en een gezond binnenklimaat. We gebruiken voor de isolatie biobased materialen met een minimale milieubelasting.

Energiezuinig

Houten buiten- en binnenwanden met natuurlijke isolatie maken de woning geluidsdicht en zeer energiezuinig. De lariks geveldelen zorgen voor een warme uitstraling. Het gebruik van hout(producten) vermindert het CO2-overschot. Door de CO2-opslag in één houten woning, kan een gemiddeld gezin tien à elf jaar CO2-neutraal leven.

Supersnelle bouw

We hanteren een prefab houtbouwmethode. De woning wordt in zes kant-en-klare elementen vanuit de fabriek naar de locatie getransporteerd. De elementen zijn al voorzien van de gewenste binnenafwerking en stekkerklaar. Binnen zo’n twee weken na plaatsing is de woning opleverklaar. Bij vervangende nieuwbouw is de tijd dat bewoners in een wisselwoning moeten verblijven beduidend korter!

Iedereen profiteert

Ook de omwonenden en het milieu profiteren van deze bouwwijze. Afval en rondzwervend vuil op de bouwplaats komen niet meer voor. De grote winst zit in de uitblijvende kolonne busjes en vrachtwagens die naar de (traditionele) bouwplaats reden. De overlast van stikstof, CO2, fijnstof en lawaai wordt aanzienlijk beperkt. Bovendien zijn de woningen echt circulair, omdat de elementen eenvoudig zijn te demonteren en weer elders toe te passen.

De kozijnen zijn uitgerust met driedubbele beglazing. De dakranden en de band ter hoogte van de verdiepingsvloer zijn gemaakt van biobased en onderhoudsarm materiaal zonder milieubelasting. Naast de bouwkundige functie herbergen deze elementen nestruimtes voor vogels en insecten. Op het dak van de woning bevinden zich geïntegreerde PV-panelen om in eigen energie te voorzien. Als optie kan een groendak aangelegd worden om in de zomer temperatuur te verlagen en de biodiversiteit te bevorderen.

Goed geïnformeerd

Greentogether adviseert corporaties en huurders graag over verantwoorde producten in stoffering en afwerking en over duurzaam gebruik van de woning. Wij adviseren over onder meer gezond ventileren, onderhoud installaties, verf, meubels, vloerbedekking en tips over duurzaam gedrag in een ecologische woning. Optimaal zou zijn als enkele buurtbewoners opgeleid worden als energiecoach, die voor hun informatie terug kunnen vallen op Greentogether. Als zij vanuit hun persoonlijke ervaring bewoners adviseren en enthousiasmeren, bereik je het hoogste ecologische resultaat én tevreden bewoners. Het inschakelen van onze landschapsarchitect is een optie om ook de omgeving te laten aansluiten op wensen van bewoners.

Inspiratie